A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás technikai fejlesztése című támogatás elszámolása.

Kedvezményezett neve: A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás
Regisztrációs szám: SK1047868
Támogatás azonosító: MKO-KP-1-2019/3-000497-VA

emese@gmail.huNagyon szépen köszönjük és hálásak vagyunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-nek a támogatásért, mert ennek köszönhetően számos technikai újítást sikerült megvalósítani, amely segítségével még hatékonyabban tudunk működni. A támogatás összegéből az alábbiakat sikerült megvásárolni: laptop, szkenner, fényképezőgép, illetve az egyesület honlapját készítettük el. Sokkal gördülékenyebben tudunk dolgozni és a célunk az, hogy az online felületeken még aktívabbak legyünk. Célunk az, hogy a közösségi oldalakon fokozatosan megjelenjünk, mert ennek segítségével még több embert megtudunk szólítani és felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire lényeges a kultúránk megőrzése és ápolása.

Egyesületünkről röviden:

A kultúráért Gömörben és Gömörön túl polgári társulást lassan 12 éve alapítottuk meg szüleimmel, amely egy nonprofit egyesületként működő szervezet. Az alapításnak a fő célja az volt, hogy a legkisebb felvidéki magyar faluba is eljuttassuk a kultúra szeretetét. Itt olyan kulturális programokra gondoltunk, mint a mese előadás, verséneklő koncert, kézműves műhely és a különböző színházi darabok. Ezeket a programokat az oktatási idő keretein belül szervezzük meg.  Több, mint 10 év alatt sikerült azt elérnünk, hogy majdnem az összes magyar faluban jelen vagyunk a programjainkkal. Magyarországon 2011-től vagyunk jelen, amely nagy sikernek örvend.

A kész programjainkon kívül, ha látok egy olyan ötletet, amelyben hiszek és úgy gondolom, hogy sikeres lehet, akkor azokat mentorálom és szervezőként veszek részt a folyamatokban. Gyakran jön egy ihlet, amihez pedig én keresek egy alkotótársat, akivel közösen megalkotjuk a programot.

Szépen lassan alapoztuk meg az egyesületet és tudatosan nem pályáztunk meg támogatásokat az első 10 évben. Ez idő alatt annyira nagy bizalom alakult ki az iskolák, óvodák, könyvtárak és egyesületek között, hogy folyamatosan minket keresnek meg avval kapcsolatosan, hogyha kulturális programokról van szó.

Véleményem szerint sikerünk kulcsa az, hogy családias hangulatot teremtünk az előadások során. Az előadások helyszínét mindig az adott iskola/óvoda/könyvtár biztosítja. Úgy gondoljuk, hogy így a gyerekek sokkal nyitottabban állnak az egészhez, mert a saját megszokott környezetükben vannak.

A szervezettel párhuzamosan működik a Gömöri Fotóklubbunk, amely segítségével fotó kiállításokat szervezünk. Ennek köszönhetően számos helyre eljutottunk, mint például Berlinbe, Varsóba, Moszkvába, Muraszombatra, de meghívást kaptunk Kínába és Zágrábba is. Ez annak is tudható be, hogy a világ számos pontjában a magyarok összetartóak és nyitottak a kultúrájuk megőrzésében. A Fotóklub egy baráti társaságként működik, amelynek célja az, hogy élvezzük a kedvenc hobbinkat. A kiállításokon kívül célunk az időszakos fotótúrák szervezése, az állandó galériák létrehozása, illetve régi fotók gyűjtése, archiválása és a múltban értékeset alkotók felkutatása.

Balázs Emese
A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás
Telefonszám: + 421 915 83 02 86
Email cím: emese@gmail.hu

Shopping Basket