Szervezetünk 2022 január – június időszakának tevékenységdokumentációja

Szervezetünk idén 15. évfordulóját ünnepli. Alapításkor fő célunk volt a kultúra eljuttatása a legkisebb felvidéki településre is. Főképp kisiskolákba, óvodákba visszük a kulturális programokat, kislétszámú, családias légkörű programokban gondolkodunk. Alig akad kisiskola vagy óvoda a Felvidéken, ahol még ne jártunk volna valamilyen programunkkal. Meseelőadással, kézműves foglalkozással, vetítéses előadással, koncerttel, színházzal. Idén minden programunkkal a szervezet évfordulóját ünnepeljük.

 Januári programjaink közül az egyik legfontosabb a Benedek László által megalkotott Fénnyel írva című fotókiállítás megrendezése volt a Tarcali Hat Puttonyos Borfalu Galériájában.  Az év első hónapjában meseelőadásokból sem volt hiány. Rebro Ágota, felvidéki mesemondó mesélt Budapesten az Aranytíz Kultúrházban és a győrladaméri általános iskolában. Szintén januárban Imre Katalin, felvidéki mesemondó a Szélike királykisasszony című mesét adta elő a sződligeti általános iskolában és óvodában, Budapesten az Aranytíz Kulturházban, valamint a nagykaposi óvodában. Polgári társulásunk januártól júniusig a Dráfi Mátyásról készülő dokumentumfilm forgatókönyvírását és ezzel együtt a dokumentumfilm készítésének első fázisát zárta le. Februárban a tavaszi szünet előtt Zsapka Attila koncertjével kedveskedtünk a szenci alapiskola diákjainak. Márciusban Nagy Szabina mesemondó előadta a Papucsszaggató királykisasszonyok című mesét Tarcalon. Balázs Emese csoportos tárlatvezetéseket tartott Tarcalon a faluházban minden korosztálynak: ovisoknak, iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt. Márciusban megszerveztük a Kicsi Hang verséneklő együttes ünnepi koncertjét Kéménden.  Az áprilisi hónapban Palatinus Ingrid vezetésével kézműves foglalkozásokkal örvendeztettük meg a simonyi és a balogfalai alapiskola tanulóit. Bódvaszilason megnyitottuk a Fénnyel írva c. fotókiállítást. 

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként aztán ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével , 17 országban. A Mi, magyarok-sorozat filmjei március 31-ével kezdődően az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Magyarság Háza Filmklub Extra  keretében kerültek először nagyközönség elé. Ezzel egyidőben a Felvidéken összesen  9 középiskolában indultak el a vetítések, iskolai filmklubok formájában. Az április – június időszakban a Felvidéken összesen 41 alkalommal volt vetítés, a filmeket összesen ebben az időszakban 1176 diák látta. Legnagyobb örömünkre ősztől folyamatosan bővül a Magyarság Háza Filmklub Extrán belül az iskolák száma a tervek szerint.

 Áprilisban az AMAPEDDEL együttműködve idén is részt vettünk az általuk Bécsben megszervezett magyar szavalóversenyen, ahol Balázs Emese zsűrizte a versenyzőket. Idén is felajánlotta szervezetünk az Élmenynap Beretkén c. különdíjat, amely ingyenes túravezetést és tárlatvezetést jelentett a faluban és a tájházban a kategória győztesének, aki elhozhatta magával az egész osztályát. Az egész osztály ingyen kapta az élménynapot. Májusban Imre Katalin adta elő a Csillagszemű juhász című mesét Budapesten és Madaron, valamint a Kiskakas című előadást a somorjai óvodában. A Sólyomszárnyán című koncertet szintén májusban tekinthette meg a közönség Bódvaszilason a Petőfi Sándor Művelődési Házban és Könyvtárban, Zsapka Attilával, Vadkerti Imrével es Sipos Dáviddal. Júniusban szintén Imre Katalin, felvidéki mesemondó a Csillagszemű juhász mesét vitte el a nagyfödémesi óvodába, nagygéresi általános iskolába és a bélyi óvodába.