Benedek László 70

A ,,Benedek László 70” egész napos rendezvénysorozat ötlete már régóta jelen volt Szervezetünk életében. Ötleteltünk, terveztünk, és nem egyszer gondolatban már láttuk is magunk előtt a várva várt napot. Az ünnepnapot. Benedek László fotóművész, barlangkutató, a Gömöri Fotóklub elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, Beretke díszpolgára és nem utolsó sorban szervezetünk, A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás alapító tagja 70.születésnapját, melyet méltóképp, szülővárosában, Rimaszombatban terveztünk megünnepelni október 6-án, pontosan azon a napon, a születésnapján.

De az élet átírta az általunk régóta dédelgetett forgatókönyvet. Benedek László 2021. december 2-án tragikus hirtelenséggel itt hagyott bennünket. Így a Benedek László 70 rendezvénysorozat Emléknap lett.

Egyetlen percig sem gondoltuk, hogy a régóta tervezett rendezvény megmarad az álmainkban. Nem. Az álmot meg akartuk valósítani. És meg is valósítottuk. A magyar kormány támogatásának köszönhetően az elképzeléseink szerint, méltó módon tudtuk megvalósítani ezt az álmunkat. Köszönet érte.

Benedek László Emléknapot rendeztünk 2022.október 6-án, a meg nem élt 70.születésnapján szülővárosában, Rimaszombatban, a Csillagházban.

Az emléknap a díszteremben kezdődött Zsapka Attila és Vadkerti Imre dalaival. Azon művészek dalaival, akik nem csak ismerték és tisztelték, hanem barátjukként tekintettek Benedek Lászlóra.

Ezután következtek a visszaemlékezések.

B.Kovács István gömörológus emlékezésében felidézte kapcsolatát Benedek Lászlóval, akivel hosszú éveket dolgoztak együtt a Gömör-Kishonti Múzeumban. Fényképeivel illusztrálták az 1991-ben kiadott Vály-völgy című monográfiát. Tóthné Madarász Csilla, a Tompa Mihály Alapiskola igazgatóhelyettese, s a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának elnöke megemlítette, hogy emléke nem csak a fényképeken keresztül él és marad fenn az utókor számára, hanem az érdekfeszítő előadásai által is, hisz alig akad olyan magyar iskola a Felvidéken, ahol ne járt volna valamikor valamelyik előadásával. A bátkai alapiskola tanulói a,,Mindennapi hőseink – írjunk történelmet!”  című mintaprojekt keretében jártak Benedek Lászlónál Balogtamásiban, élményeiket, tapasztalataikat előadásban foglalták össze.

A visszaemlékezések része volt a Gömöri Fotóklub és az Érmellék-2009 Fotóklub fényképes videóösszeállítása, valamint a Fény az árnyban  című portréfilm, mely a Magyarság Háza megbízásából készült 2020-ban.

A visszaemlékezők között meg kell említeni Demeter Pált, az egri székhelyű Heves Megyei Fotóklub elnökét, majd Stieber József barlangkutatót, az Alsó-hegyi Barlangkutatás-történeti Társaság elnökét, Nick Ferencet, A Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökét, Giczei Annát, Beretke polgármesterét, valamint Cziprusz Zoltán megyei képviselőt.

Az emléknap részeként egy családias hangulatú, kötetlenebb formájú beszélgetést is tartottunk, Juhász Dósa János vezetésével, majd sor került a Fénnyel írva című egyéni fotókiállítás megnyitójára, melyen Kövesdi Károly gondolatait Sebők Valéria tolmácsolta.

A megemlékezés Benedek László sírjánál zárult, ahol Tóth Zoltán, a Kerecsen Motoros Egyesület elnöke szólt a megemlékezőkhöz. Végül Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész szavalta el a Szózatot.

 

 

Az eseménnyel kapcsolatban megjelent további sajtó:

 https://felvidek.ma/2022/10/egy-kulonleges-feny-benedek-laszlora-emlekeztek/?fbclid=IwAR0W97wGUf_07tuFjIj2XiCM1UM9aflqktHRLu4BlLq3dthUhBkIk_GWt7M

https://felvidek.ma/2022/10/benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban-kepekben/?fbclid=IwAR2TYGOVhiRsBr5JKc037RRvIIVg5T_JqAGPKIoESkyAI5GajAIRFOZA5gw

https://felvidek.ma/2022/09/a-nehai-benedek-laszlo-lovag-is-emlekoszlopot-kapott-aranyosapatiban/?fbclid=IwAR1urPbySolDz4cze5MJrv7RL3MYU-EBMPh1DFRynQewi8c3oFpyv_ZJfuk

https://ma7.sk/video/felvideki-naplo/fennyel-irva-benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban

https://felvidek.ma/esemeny/benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban/

https://felvidek.ma/2022/10/benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban-kepekben/

https://hu.rimavskasobota.sk/?id_menu=0&module_action__49562__id_ci=425449

https://www.gomorilap.sk/rimaszombat/benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban/

https://www.civilek.hu/programok/benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban/

https://nemzeti.net/benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban-kepekben-20636053.html

https://nemzeti.net/fennyel-irva-benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban-20653064.html

https://ma7.sk/esemeny/benedek-laszlo-emleknap

https://www.youtube.com/watch?v=70X7Rqse898

https://hirnavigator.hu/hir/4017894-benedek-laszlo-emleknap-rimaszombatban-kepekben

http://hevesmegyeifotoklub.hu/esemenyek/

https://korkep.sk/cikkek/kultura/2022/10/06/programok-es-szorakozasi-lehetosegek-a-rimaszombati-jarasban-okrober-9-ig/